Ion Schiau s-a întors în ROMÂNIA din pasiunea pentru ceasornicarie

Ion Schiau s-a întors în ROMÂNIA din pasiunea pentru ceasornicarie

Săptămâna aceasta echipa editorială Le Petit Journal a realizat un interviu cu Ion Schiauo personalitate francofilă de origine română care a ales să se întoarcă să locuiască în România. În acest sens, Ion Schiau este un mare exemplu de succes. După ce a lucrat în Elveția și New York pentru Swatch Group, acest pasionat de ceasuri s-a întors la București și se află acum în fruntea propriei companii, Albini Prassa.

un articol de: Grégory Rateau

Le Petit Journal : Le poți prezenta cititorilor noștri trecutul tău?

Ion Schiau:  M-am născut în București și am părăsit România în brațele mamei la mijlocul anilor '70. Am aterizat în Elveția, la Biel, unul dintre marile centre ale orologeriei elvețiene și mondiale. După studiile mele la Geneva și un prim mandat la New York, m-am întors în orașul meu pentru a mă alătura Swatch Group, cel mai mare grup de ceasuri industriale, la sfârșitul anilor 90. În 2004, am creat propria mea companie, Albini Prassa, specializată în comerțul și dezvoltarea mărcilor de ceasuri în România. De asemenea, am avut șansa să lucrez pentru Hublot și să dezvolt rețeaua de magazine proprii din 2010. Ulterior, în 2012, ca partener asociat și manager de vânzări și marketing, m-am alăturat HYT, primul brand care a folosit lichide pentru a indica ora. În 2017 m-am întors în România pentru a-mi conduce compania Albini Prassa.

Le Petit Journal : De unde această pasiune pentru ceasornicarie?

Ion Schiau:  Este pasiunea pentru o regiune și o stare de spirit mai presus de toate. Aceasta vine dintr-o mare afecțiune pentru acest colț al Elveției, Arcul Jura, care transmite aproape imperceptibil dragostea pentru precizie și măiestrie, un termen foarte „elvețian”. De la foarte mic, mergem la foarte mare și o deschidere completă către întreaga lume și rețelele sale comerciale. Mă gândesc cu mare respect la acei ceasornicari care au plecat cu secole în urmă, în cele patru colțuri ale lumii pentru a deschide piețe și a face Elveția să strălucească.

Transformarea unei părți a comerțului fizic va trece din ce în ce mai mult, nu prin „puncte de vânzare”, ci „puncte de experiență” unde relaționalul și umanul redevin central. Credem că misiunea noastră este să creăm un spațiu dedicat acestor interacțiuni în care să aibă loc efectiv întâlnirea cu povestea unui brand.

Le Petit Journal : În 2017, ați preluat frâiele Albini Prassa (o companie axată pe distribuția de ceasuri în România, înființată în 2004) pentru a-i da o nouă direcție. Ne poți spune despre asta?

Ion Schiau: Am fost în primul rând o companie de distribuție, cel mai mare brand al nostru este în continuare Tissot, un brand larg distribuit, dar ne-am dorit să oferim o nouă experiență clienților noștri. După ce am călătorit pe tot globul pentru această industrie timp de douăzeci de ani, mi-am dat seama că dincolo de răsturnările uriașe pe care vânzările online le reprezintă pentru industria noastră, o abordare mai personală devenea crucială.

Credem că misiunea noastră este să creăm un spațiu dedicat acestor interacțiuni în care să aibă loc efectiv întâlnirea cu povestea unui brand. Așa s-a născut Maison Albini Prassa, un spațiu netradițional, o destinație într-unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Bucureștiului unde timpul, relația cu obiectele legate de timp este diferită.

Le Petit Journal : Ce repercusiuni ar putea avea această criză de sănătate asupra vieții companiilor?

Ion Schiau: Principala răsturnare, în industria noastră și pe termen lung, este accelerarea vânzărilor online. Un subiect care a fost practic tabu pentru industria ceasurilor până de curând, criza a accelerat un fenomen inevitabil și a schimbat obiceiurile consumatorilor.

Le Petit Journal :  Ce proiecte aveți în acest moment pentru a vă stimula afacerea?

Ion Schiau: Suntem pasionați de istorie și poveștile sunt cele care ne leagă de ceasornicarie. Pasiunea noastră a fost să aducem pe piața românească creații originale, serii limitate concepute pentru România. Ultima noastră piesă limitată este „ Flèche d'Orient ”, un Tissot Navigator, care este primul ceas Worldtimer, care are „ Bucuresti ” ca indicație în GMT+2. Paris-București-Istanbul, 3 fusuri, trei orașe cheie ale liniei mitice „Săgeata Orientului” lansată de „Compania franco-română de navigație aeriană”. Un exemplu surprinzător și magnific al colaborării dintre Franța și România care a dat naștere în urmă cu o sută de ani a primei companii aeriene transcontinentale din lume! Dinamica franco-română inițiată la mai multe niveluri (diplomatic, financiar, militar) a găsit aici un deznodământ fără precedent ale cărui efecte pe termen lung au fost cruciale pentru aviația civilă din Franța și România. Aș putea să vorbesc ore în șir despre asta, vă invit să descoperiți microsite-ul nostru (în română și franceză) www.sageataorientului.ro pentru a afla mai multe.

 

Întregul interviu poate fi citit aici: THEY RETURNED TO ROMANIA - Ion Schiau, the passion for watchmaking | lepetitjournal.com 

 

RELATED ARTICLES

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate