Skip to content

După mai bine de 30 de ani, liceenii români pot învăța din nou meseria de ceasornicar

După mai bine de 30 de ani, liceenii români pot învăța din nou meseria de ceasornicar

Una dintre cele mai lăudabile inițiative educaționale din ultimii ani a fost demarată săptămâna aceasta în cadrul Liceului Tehnologic Ion I.C. Brătianu din București: un atelier de ceasornicărie care va pregăti prima generație de specialiști români din ultimii 30 de ani.

Inaugurarea sălii de clasă de la Liceul Ion I. C. Brătianu, unde viitorii ceasornicari vor deprinde tainele meseriei, a avut loc în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Elveției, domnul Arthur Mattli. Alături de domnia sa au fost prezenți la eveniment reprezentanții celor mai importante firme de orologerie din România, conducerea  liceului partener Ion I.C. Brătianu, reprezentanți ai Primăriei și Inspectoratului Școlar, jurnaliști, dar și pasionați, cunoscători și colecționari de ceasuri elvețiene. 

Ceasul nu mai este de mult un simplu instrument de măsurare a timpului, este un simbol al statutului și o declarație de stil, atât pentru companiile din domeniu, care, prin produsele lor, își demonstrează know-how-ul, cât și pentru clienții care își arată aprecierea pentru orologerie ca disciplină care activează la confluența dintre artă și știință. În această ecuație, rolul ceasornicarului-specialist este foarte important, el  fiind garantul perpetuării acestui simbol. Lipsa de oameni calificați pune presiune atât pe piață, cât și pe industrie.

Înființarea atelierului este o inițiativă a Academiei Române de Ceasornicărie (ARC), program care își propune să introducă în sistemul românesc de învățământ un nou concept, prin care să pregătească liceenii pentru a lucra în industria orologeră. În fiecare an, 25 de elevi vor putea urma, în sistem dual, cursurile atelierului de ceasornicărie de la Liceul Tehnologic Ion I. C. Brătianu.

ARC își propune să revitalizeze și să consolideze orologeria ca „métier d’art”, pregătind profesioniști pentru rețelele de service din România, dar și din Elveția, Franța, Germania sau SUA. O altă direcție de acțiune a ARC este readucerea la viață a orologeriei autohtone, atât ca producție cât și ca service.

Demersul ARC și colaborarea cu Liceul Tehnologic Ion I. C Brătianu, singura instituție de învățământ mediu din România acreditată în domeniul mecanicii fine, are loc la mai bine de 30 de ani de când ultima promoție de ceasornicari a ieșit de pe bănicile unei școli autohtone.

Începând cu anul școlar 2022 – 2023, ARC va pregăti elevi în sistemul vocațional dual, pe parcursul a trei ani. Programa conține atât cursuri teoretice cât și practice, cele din urmă desfâșurându-se pe o perioadă totală de 24 de săptămâni (5 săptămâni în anul întâi, 9 în al doilea, 10 în cel de-al treilea).

În plus, cursanții vor avea o zi de practică în fiecare săptămână, astfel încât ponderea acesteia să ajungă la 72% în anul trei de studiu.

Învățământul dual în România este un ciclu complet cu cursuri de zi care urmează ciclului gimnazial. La terminarea lui se susține un examen de certificare pentru nivelul al treilea de calificare profesională.

ARC beneficiază de sprijinul unor companii și instituții importante, precum Tavannes Co. din Elveția, Albini Prassa, B&B/Kultho și Consiliul Local București.

Vă mulțumim, Forbes Romania!
Postare preluată de pe Forbes Romania!

RELATED ARTICLES

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please note, comments must be approved before they are published

x